São Chico Private Retreat / Studio Paralelo

first_imgArchDaily Year:  2007 Brazil Projects “COPY” Save this picture!+ 29 Share São Chico Private Retreat / Studio Paralelo Houses CopyHouses•São Francisco de Paula, Brazilcenter_img Architects: Studio Paralelo Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/10880/sao-chico-private-retreat-studio-paralelo Clipboard Text description provided by the architects. A shelter for the weekends. That is the proposal of this house located in São Francisco de Paula, mountain region of Rio Grande do Sul, 100 km away from Porto Alegre. Placed in the center of the area, surrounded by the forest, the house overcome a soft declivity, resting itself on a reinforced concrete slab raised from the ground in order not to intervene with the natural profile and to exempt it of the ascending humidity.Save this picture!Its volumetry is simple: two rectangular boxes of different textures intercepted. The bigger one, covered with metallic wavy tile, shelter the intimate sector with two bedroom suits in opposite sides. The second box, in wood and more transparent, crosses the metallic pavilion configuring the social and service sector. From this crossing, a wood deck overhang over the vegetation, crossing the main body of the house exerting the access function, hall of distribution and terrace. Save this picture!The house was thought from a simple logic structural, with modules of 1.20 x 1.20m arranged by steel frame upon a concrete base. The composition of the walls is proper of the constructive system: a sandwich formed by drywall, rockwool, osb and permeable membrane isolating the structure of the humidity. Only in the wood box the interior cover is the same of the exterior. Complementing the structure, a concrete block box, half-embedded, retreat in relation to the base, conforms the foundations sheltering in the biggest unevenness a small deposit. Save this picture!The project looked for to answer the necessities of the program desiring to delimit the constructed space, without merging or camouflaging themselves, but assuming the landscape without competing with it. Save this picture!The option to construct in steel frame occurred by two main aspects: agility in the construction, falling the working time in situ, and the control over the constructive process therefore executing the metallic structure in a shed in Porto Alegre, 100 km of the house area, made possible a daily supervision of the team technique supported for an equipped structure of the place. At the end of two weeks, all modules of walls and segments in frame were being carried to the final assembly in the area. That stage took more 8 weeks for conclusion of the services. Save this picture!For accomplishment of the project and execution of the shelter the partnership with the supplying companies was essential. On the definition of the constructive system, we count on the experience of Placo Center and Formac. Second, company of Chilean origin that acts in Brazil since 2005, supplied all the steel frame and system of sliding doors beyond calculating and designing the structure.Project gallerySee allShow lessGenesis House, “Palais de Justice” / PLANDAArticlesHouse with a Capsule / KWK PROMESSelected Projects Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/10880/sao-chico-private-retreat-studio-paralelo Clipboard São Chico Private Retreat / Studio ParaleloSave this projectSaveSão Chico Private Retreat / Studio Paralelo “COPY” CopyAbout this officeStudio ParaleloOfficeFollowProductsWoodSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesDabasWoodHousesInfrastructureSão Francisco de Paula3D ModelingBrazilPublished on January 14, 2009Cite: “São Chico Private Retreat / Studio Paralelo” 14 Jan 2009. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Classic™ SeriesVinyl Walls3MArchitectural Finishes DI-NOC in Ned Ludd Public HouseShower ColumnshansgroheOverhead ShowersWindowsKalwall®Kalwall® in Featherstone High SchoolLightsLouis PoulsenLamps – LP Slim BoxSealantsEffisusBi-adhesive Tape – 2BondDSConcrete FloorsSikaIndustrial Floor CoatingsPlantersJakobGreen Walls – GreenKitUrban ApplicationsPunto DesignPunto Benches and Litter Bins in Public Space ImprovementsPaintKEIMMineral Paint for Concrete – KEIM Concretal®-WArmchairs / Couches / Futons / PoufsFreifrauArmchair High – MarlaAcousticBASWA acousticThermal-Acoustic System – BASWA CoreMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?São Chico离宫 / Studio Paralelo是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Area:  82 m² Year Completion year of this architecture project last_img read more

Continue reading